La proposta pedagògica té com a objectiu treballar l’economia circular, com a nou paradigma bàsic d’aplicació en l’àmbit de la gestió de residus. Aquest es basa en el cicle de vida d’un producte i el fet que tot material pot ser utilitzable com a un recurs abans de destinar-lo definitivament a la disposició final sense aprofitament. Aquest aprofitament dels recursos resulta ser ambientalment, i sovint econòmicament, més favorable que la utilització de recursos naturals de manera no sostenible.
En aquest cas es proposa tractar el cicle de la matèria i la seva relació amb la separació de residus amb la finalitat d’obtenir compost: la seva importància, avantatges i usos. Per això, s’ha desenvolupat una sèrie d’activitats pràctiques a realitzar en el CTR, a través de las quals l’alumnat aprendrà les nocions bàsiques sobre el compost i el seu procés de formació. Així mateix, es proposa reflexionar i debatre per a posteriors propostes que pugui dur a terme el propi centre escolar a dins o a fora del mateix.
L’activitat es dividirà bàsicament de la següent manera:
1. TREBALL PREVI : A classe i prèviament a l’activitat ”in situ” al CTR, es podran desenvolupar totes aquelles propostes que l’equip docent consideri oportú i que tinguin relació amb l’activitat a desenvolupar en el CTR, com ara: el repàs de les tres R’s, el seguiment d’un tipus de residu, la separació de residus en origen, etc. Per fer els treballs previs es poden utilitzar recursos didàctics del CTR com “la roda del recurs” o el conte “La línia CTR” conjuntament amb les activitats proposades al seu entorn. Les trobareu al web “ La col·lecció” en el següent enllaç: http://educacio.mediambient-altemporda.org/
2. TREBALL “IN SITU” :
L’activitat “IN SITU” es dividirà bàsicament de la següent manera:
a) Rebuda del grup i valoració prèvia dels coneixements d’aquest. Cada grup classe comptarà amb un educador no formal i la col·laboració dels mestres.
b) Si hi ha més d’un grup classe, s’alternaran les activitats de visita al CTR i el treball a l’aula del CTR:
i. VISITA: El grup realitzarà una visita de 40 minuts a les plantes de tractament de residus del CTR on tractaran temes i conceptes que li seran d’utilitat per a la relació amb els experiments que haurà fet o farà.
ii. TREBALL: Els subgrups treballaran diversos TALLERS que tenen relació directa amb la gestió dels residus dins del CTR i així poder-ne treure les conclusions grupals pertinents. És molt important la implicació dels mestres en l’execució dels tallers per grups per tal d’ajudar als alumnes en les conclusions dels tallers.
c) TALLER O PROPOSTA DE CONCLUSIONS per poder assumir els conceptes treballats durant la visita.
d) ACTIVITAT DE TARDA: L’objectiu de l’activitat és reflexionar en les diferents maneres que les famílies separen o no els residus i com condiciona el tipus de recollida a fer separar més o menys els residus. Els alumnes es distribuiran en 4 grups per a fer l’activitat.
e) CONCLUSIONS I TORNADA AL CENTRE ESCOLAR: Les conclusions del darrer taller es faran de manera conjunta amb tots els participants a l’activitat i han d’incloure un compromís de cadascun d’ells respecte el seu paper en la gestió de residus.
Finalment, us proposem un TREBALL A POSTERIOR, en el que dissenyeu algun tipus de campanya de gestió de residus al nivell que creieu oportú (elaboració de cartells, campanya porta a porta, presentació classe per classe, xerrades, fires, etc) perquè la dueu a terme en l’àmbit que creieu més convenient (barri, escola, poble, etc) i fins i tot buscant la complicitat d’alguna entitat o institució que us ajudi (Ajuntament, AMPA, associació veïnal, etc).
Per a l'execució dels tallers és imprescindible la col·laboració dels professors, de tal manera que s'estableix una formació mínima obligatòria de 4 hores, per tal de visitar prèviament les plantes de tractament del CTR i aprendre els objectius i funcionament de cada taller que forma part de l'activitat.
Per accedir als dossiers pedagògics cal formar part del programa ECO-competents i accedir per el MEU ESPAI