Les dues formacions per a professorat que el programa té en l’actualitat són:
1/ FORMACIÓ OBLIGATÒRIA A DOCENTS ACOMPANYANTS DELS ALUMNES QUE FAN L'ACTIVITAT DE VISITA AL CENTRE DE TRACTAMENT DE RESIDUS (CTR)
L’objectiu d’aquesta formació obligatòria és que els docents que realitzin amb els alumnes les activitats relacionades amb la visita al Centre de tractament de residus puguin dinamitzar o acompanyar en la reflexió als tallers que es realitzen per grups. Aquesta tasca és important en la mesura que permet la implicació dels mestres i professors en el desenvolupament de l’activitat i relacionar-la amb les competències bàsiques tractades a les classes. En funció del nombre de participants la formació intentarà separar les sessions segons si són d'educació primària o secundària.
La formació consisteix en una visita prèvia al CTR i l’execució d’alguns dels tallers a dinamitzar que es proposen a les visites. Es realitza presencialment un dissabte al matí.
Aquesta sessió formativa forma part de la proposta formativa Eduquem en el medi ambient.
PROPERES DATES PREVISTES DE LA FORMACIÓ: 29 de gener i 5 de febrer. Cal omplir el formulari per inscriure's en alguna de les jornades de formació.
2/ EDUQUEM EN EL MEDI AMBIENT
L'objectiu del curs és dotar als participants dels coneixements bàsics relacionats amb temàtiques ambientals relacionades amb els serveis comarcals de medi ambient i estratègies per a introduir-los en les propostes pedagògiques en l'àmbit escolar. Està pensat principalment per mestres d'educació primària tot i que alguns temes tractats són interessants per a treballar als primeres cursos de ESO.
Un cop feta aquesta formació els docents adquiriran els coneixements bàsics per poder dinamitzar algunes de les activitats pedagògiques proposades a “La col·lecció” i introduir-les a les seves classes en funció de les competències bàsiques que s’hi treballen.
DESCRIPCIÓ GENERAL DEL DESENVOLUPAMENT DEL CURS
En el marc de la formació els docents gaudiran de:
- Un suport teòric dels coneixements ambientals bàsics i enllaços interessants on trobar propostes pedagògiques.
- Sessions dinàmiques per a la presentació de les propostes pedagògiques concretes de l'àrea de medi ambient. Podeu trobar algunes de les propostes a: http://educacio.mediambient-altemporda.org/
- Sessions participatives per a proposar activitats adaptades al currículum a partir de la informació i recursos relacionats amb els serveis comarcals.
- Una visita al Centre de tractament de residus i activitats relacionades amb aquesta (en aquest cas correspon a la formació obligatòria per a poder sol·licitar la visita al CTR amb els alumnes).
Els dinamitzadors de les sessions proposades són tècnics de medi ambient que executen i fan el seguiment de serveis ambientals comarcals. L'àrea de medi ambient inclou en cada servei accions de comunicació i propostes pedagògiques relacionades amb la vessant de protecció ambiental de cadascun.
DURADA DEL CURS
Es proposa una formació de 20 hores amb tres parts diferenciades:
1/Quatre sessions de dues hores on es tractaran tres temàtiques ambientals: gestió de residus, gestió energètica i energies renovables, canvi climàtic i protecció dels animals.
Cadascuna de les sessions es tractaran diferents temàtiques ambientals amb l'objectiu d'aprendre els conceptes bàsics i clarificar dubtes dels participants. El desenvolupament de la sessió serà, de manera general, amb tres parts:
- Introducció i coneixements inicials bàsics.
- Activitats, tallers o experiències per a treballar en grups posant a la pràctica propostes pedagògiques relacionades amb el tema de la sessió.
- Debat de la idoneïtat de les propostes, pluja d'idees per a l'adaptació de les propostes a diferents nivells i conclusions.
2/ Una sessió de visita al centre de tractament de residus de 4 hores incorporant els tallers relacionats amb la visita per a alumnes d'educació primària i secundària. La sessió consistirà en dues parts:
- Visita a les plantes de tractament de residus i l'abocador comarcal.
- Experimentació i tallers relacionats amb la visita per primària i secundària. Indicacions per a la dinamització dels tallers i procés de raonament i conclusions.
3/ Una part de treball pràctic a realitzar per grups de màxim 4 persones d'una durada de 6 hores.
4/ Una sessió de cloenda de 2 hores per a la presentació de treballs als participants.
PROPERES DATES PREVISTES DE LA FORMACIÓ: Aquesta formació es realitza en col·laboració amb el Servei educatiu de l’Alt Empordà i la convocatòria de curs es tramita des d’aquest ens. No hi ha encara dates previstes pel 2021.