L'Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l´Alt Empordà té la voluntat de donar eines i recursos tan al professorat com a l´alumnat. Considerem que el treball científic és molt important en la nostra societat i l'objectiu principal d'aquesta proposta és relacionar la recerca amb el dia a dia de tots.
Per això, pels treballs de recerca, projectes de recerca i altres treballs d´alumnes d'educació secundària i batxillerat relacionats amb el medi ambient, proposem implicar-nos perquè una part de la tutorització del treball esdevingui externa.
Per què em servirà tenir un tutor extern?
La tutorització externa per a realitzar un bon treball que sigui d'utilitat a l'Àrea de Medi esdevé una motivació i una experiència enriquidora per a l'alumne. Tindrà personal qualificat en la temàtica corresponent que el podrà orientar tècnicament obtinguent un major aprofundiment en la matèria. Si realitza un bon treball de recerca, les conclusions i valoracions podràn ser utilitzades pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà, i ell/a podrà veure la importància de la feina realitzada. Per tant, les experiències, estudis, treballs i coneixements seran un intercanvi que beneficiarà tant a l'alumne com a l'Àrea de Medi Ambient.
Quin horari de tutories s'estableix?
L´horari, principalment serà dins l´horari laboral del tutor extern, és a dir, entre dilluns i divendres de 8 a 15h. En rebre la sol·licitud es parlarà amb el professor responsable i l'alumne per concretar les dates i hores concretes de tutorització. Les hores totals dedicades únicament a tutoritzar la feina de l'alumne des de l´entitat no superaran les 10 h. El tutor extern podrà facilitar les seves dades de contacte per solucionar les qüestions relacionades amb el treball mitjançant el correu electrònic o el telèfon. Cal tenir en compte que el tutor extern participarà en la tutorització de l'alumne però en cap cas pot ser l´únic tutor.
Quins treballs puc fer?
Us doenm idees de treballs que es poden tutoritzar. La majoria d'ells estan relacionats amb els serveis de l'àrea de medi ambient i això permet que l'alumne pugui estar en contacte amb la part pràctica del seu treball i la utilitat que té la recerca en els serveis públics. Tanmateix, l'Àrea està oberta a noves propostes.
- El procés del compostatge: què passa dins el compostador .
- Les larves de mosca soldat: de què s'alimenten, cicle i vida dins el compostador.
- Estudi de la ubicació óptima dels contenidors del municipi.
- Pros i contres de la recollida porta a porta.
- La tecnologia en la recollida de residus: què tenim i on anem?
- Prevenció de la generació de residus en el municipi
- El funcionament bàsic d'una deixalleria
- La necessitat de disposar d'una deixalleria: on ubicar-la i quins serveis incloure.
- La recollida selectiva: estudi de les diferents fraccions i el seu destí real.
- Sensibilització i campanyes: participació de la població en la recollida de residus
- Recerca dels diferents tipus d'envasos del mercat d'un sol ús o reutilitzables. Pros i contres ambientals
- La recollida de residus per la població immigrant. Canvis en la recollida segons el país d'orígen.
- Els comerços i la recollida. Estudi d'un comerç.
- La gestió de residus en un establiment hoteler.
- La planta de compostatge i el compostador: diferències i similituds.
- El compostatge de la matèria orgànica: diversitats de maneres de valoritzar-la.
- L'abocador comarcal. Parts i funcionament.
- Els animals de companyia:tinença responsable.
- La biodiversitat en els nostres jardins i espais verds.
- El canvi climàtic: com afectarà a.... ( escollir entre: el turisme, l'aigua, la biodiversitat de la comarca, els riscos)
- L'eficiència energètica a casa: identificar i proposar mesures.
- Tecnologies per a generar energia renovable: quines es poden aplicar a la comarca.
- L'energia solar i les plaques solars.
Com s'avaluarà des de l´Àrea de Medi Ambient?
El tutor extern responsable elaborarà un informe valoratiu del treball realitzat per l´alumne, on s´avaluarà el compliment dels horaris de tutoria, l´actitud de l´alumne i la puntuació del treball. Podeu veure l´informe de valoració en format .pdf. Si es requereix algun altre tipus de valoració cal consultar-ho a l´àrea de Medi Ambient.
Com sol·licitar-ho?
Per a la realització d´aquests treballs cal enviar una sol·licitud de tutorització, que us podreu descarregar a continuació en format .pdf, omplert pel centre d´educació, en el qual s´hi especificaran les dades corresponents a la pràctica: dades de l´estudiant, hores de tutorització externa que sol·licita, breu descripció de les tasques i dades del tutor extern. I l´envieu a l´Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l´Alt Empordà ( mambient@altemporda.cat)